onsdag den 23. juni 2010

De engelske roser

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg holder helt ufattelig meget af de engelske roser. Og jeg har efterhånden en ganske pæn samling af dem i haven.
Lige nu står de fleste af dem "kun" med knopper - hvilket jo i virkeligheden ikke er så slemt! for selv om jeg med længsel venter på at de folder sig ud, så er mange af roserne faktisk rigtigt smukke i knop også - og så er det heldigvis så dejligt med de engelske roser at man får så mange blomstringer at man hele tiden kan veksle mellem at nyde knopperne og blomsterne....

Den første i blomst i år er "queen of sweden" faktisk sprang den ud i lørdags lige tids nok til det svenske kronprinsesse-bryllup - det synes jeg var ganske sødt gjort af den!


Mortimer Sakler en anden af mine engelske favoritroser some r så skøn med sine lange ranglede ben og arme er lige ved og næsten. Den får de skønneste enkle blomster - ikke prangende eller insisterende - men åhhh så charmerende og jeg kan slet ikke undgå at blive opmærksom på den når jeg er i haven. Den glæder jeg mig til folder sig helt ud.
Sidst men ikke mindst er Gertrud Jekyll også igang med at blomstre. Hvis man bør have bare en engelsk rose i sin have, så er det lige før jeg stemmer for den. Personligt kan jeg ikke sådan rangere mine roser for de er alle så skønne på deres egen måde og jeg kan på ingen måde begrænse mig ti bare nogle få! Men Gertrud Jekyll har alligevel nogle kvaliteter som gør den til en ganske imponerende rose i haven.
Jeg plantede 3 små barrodseksemplarer sidste forår og allerede i år er de imponerende store og med et hav af knopper der venter på at springe ud. I mellem roserne i rosenbedet har jeg plantet stjerneskærm og de kan her anes mellem grenene. jeg synes stjerneskærm er en rigtig sød blomst mellem roserne, giver godt med fylde i bedet, beskytter rosernes udsatte ben og så er stjerneskærm i sig selv virkelig en yndig plante der kan bringe lidt landliv ind i ethvert bed så det ikke bliver alt for formelt. Lige som jeg foretrækker det!

De første roser

Så er de første roser sprunget ud i haven....og hvor er det skønt! sikken en duft, når jeg går min morgentur i haven. På fredag rejser vi 2 uger på ferie og det er ikke med min gode vilje at vi skal være væk lige her på rosernes højdepunkt. Normalt blomstrer roserne ret så tidligt her i vores have, men jeg var lige ved at blive bekymret for at jeg slet ikke ville nå at se bare et par stykker i blomst inden afrejse.

Den første og største i blomst var Jacques Cartier                                                                                                                                                                          

Men den der på dette tidspunkt spreder den skønneste duft er helt klart Rose de Rescht

                                                      

Så skøn en blomst, både i duft, udseende og struktur


                                      
                                                                                
Her omgivet af akelejer og geranium til at beskytte de sarte ben.....